Spruitjes & Zaligheid: Varkenshaas in Jachtsaus

Mona Biek • 21 december 2024

Met een suikerzoete touch

Een gerecht dat bewijst: zelfs spruiten kunnen getuigen van een hemelse maaltijd! Laat je leiden door de geur van overwinning in de keuken.


Ingrediënten (voor 2 personen):


750 gram spruiten (schoongewassen en klaar voor bekering)

2 kleine varkenshaasjes (uitgekozen voor deze missie)

Aardappelpuree (comfort food van Bijbelse proporties)

Jachtsaus (deze keer uit een pakje, want genade is gratis, maar tijdbesparing kost wat)

400 ml melk

300 ml water

Bak en braad (voor een gouden gloed op je haasjes)

Margarine

Peper, zout, suiker (de Drie-eenheid van smaakmakers)

Aluminiumfolie


Bereidingswijze

1. Het offer van de spruitjes:

Breng ruim water aan de kook. Voeg een snufje zout toe, als een zegening over de spruiten. Kook ze 8-10 minuten, net zo lang tot ze zacht, maar nog steeds stevig in hun geloof zijn. Giet af en laat even rusten. (Ikzelf strooi er wat suiker overheen, ieder zijn/haar smaak).


2. De roeping van de varkenshaas:

Haal de haasjes 30 minuten vóór het bakken uit de koelkast. Dep ze droog met een keukenpapiertje (of noem het de mantel van Elia, je keuze). Wrijf ze in met peper en zout.


3. Het heilige sissen:

Smelt de bak en braad op hoog vuur. Als de boter begint te bruinen, leg je de haasjes in de pan. Houd de pan in beweging, alsof je het vuur van de Heilige Geest aanwakkert. Bak de haasjes rondom goudbruin (ca. 4-5 minuten per kant). Wikkel ze daarna in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten.


4. De zalving van de saus:

Bereid de jachtsaus volgens de verpakking. Voeg water toe, gebruik een garde (alsof je hoop luchtig klopt) en breng aan de kook. Laat de saus zachtjes pruttelen.


5. Het manna van de puree:

Bereid de aardappelpuree met melk en margarine. Roer met liefde, want deze smeuïge mix brengt alles samen.


Serveren

Schik de puree als een zacht bed van genade op de borden. Leg de varkenshaasjes erop, als kroon op het werk. Verdeel de spruiten eromheen, zoals discipelen rond hun Meester. Overgiet het geheel met de jachtsaus, want een goede saus bedekt alle zonden.


Boodschap bij de maaltijd

Net als spruiten, kunnen sommige dingen in het leven bitter smaken. Maar met een beetje liefde (en suiker) worden zelfs de moeilijkste momenten zoet. En die varkenshaasjes? Een reminder dat je altijd een rustmoment mag nemen, zelfs na een hete strijd.


Smakelijk eten en zegen aan tafel! 😊

 

 


door Mona Biek 27 december 2024
"En zij aten, en werden verzadigd; en er bleef zelfs over." – Matteüs 14:20
door Mona Biek 26 december 2024
Hoe je Chinese kool een ietwat Aziatische bite kunt geven met wat Sambal en Ketjap. Geniet van dit heerlijke maaltje!
door Mona Biek 23 december 2024
In de Bijbel staan de linzen al beschreven. Wist je dat linzen meer ijzer bevatten dan een gemiddeld stuk vlees?
door Mona Biek 13 december 2024
Mijn oma zei altijd: "Bitter in de mond, maakt het hart gezond", vroeger vond ik witlof echt niet te verteren! Maar tegenwoordig is het denk ik mijn lievelingsgroente.
door Mona Biek 12 december 2024
"God doet het graas voor het vee groeien, en de planten tot dienst van de mens." –  Psalm 104:14
door Mona Biek 5 december 2024
Spitskool, bijna een 'vergeten groente', terwijl het juist een gezonde, licht verteerbare en veelzijdige groente is om mee te werken. Koken, blancheren of roerbakken, het kán allemaal. Vandaag de gekookte, beetgare variant.
door Mona Biek 2 december 2024
Wederom een Ultra Low-Budget maaltijd. Snel, lekker en uiteraard met een flinke dosis humor als ingrediënt, doordrenkt met het evangelie.
door Mona Biek 29 november 2024
God voorziet, zelfs in de keuken – met liefde, smaak en een klein budget!
door Mona Biek 28 november 2024
Een zalig avondmaal, met fijne ingrediënten zodat het ons nieuwe energie mag geven! Echter met een flinke dosis humor! Lachen mag.
door Mona Biek 28 november 2024
Gezond, lekker en fris! Met een flinke lach aan de dis. Samen eten is samen genieten.
Meer posts