"De Vrolijke Vis-Vaart met Witlof en Puree"
Een feestmaal voor de vrijdag

In de keuken mag het een feestje zijn, dus laten we koken met een flinke portie humor en hemelse inspiratie! Dit gerecht is een combinatie van eenvoud en smaak, perfect voor de discipelen van de keuken die wel een wondermaal kunnen waarderen.
Wat heb je nodig?
- 4 stronken witlof (Jona, hier is je boom, maar dan eetbaar)
- 2 stuks koolvisfilet (de vis die niet in het net bleef hangen)
- Aardappelpuree (manna van vandaag)
- Restant van het halve blikje lunchmeat (want verspilling is zonde, letterlijk)
- 400 ml melk
- 300 ml water
- Oude geraspte kaas (waarmee je de wijsheid letterlijk opschept)
- Bak en braad (of olie)
- Margarine
- Viskruiden, ketjap manis, peper, zout, sambal badjak
- Gebakken uitjes (halleluja, wat een topping)
Bereiding:
- De Koolvis in zijn Zondagsbeste Marinade:
Laat de koolvis baden in ketjap manis, viskruiden, peper en zout. Denk aan een doopmoment; laat het intrekken zodat de smaken écht bekeerd raken. - Lunchmeat, maar dan Hemels Knapperig:
Snij je lunchmeat in blokjes en bak ze zonder boter in een hapjespan. Wees geduldig, Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Laat een krokant laagje ontstaan, alsof het net uit de oven van de Tempel komt. - Witlof, het Bittere en Zoete van het Leven:
Snij de witlof doormidden en verwijder het hart (tenzij je wel wat bitterheid kan handelen). Kook ze beetgaar. - Vis Bakken: Proef de Zalving:
Doe een klontje bak en braad in een pan. Als de boter goudbruin straalt, bak je de visfilets op middelhoog vuur. Vergeet niet om te draaien, anders wordt de ene kant heilig en de andere kant zondig. - Huwelijk van Witlof en Lunchmeat:
Giet de witlof af en laat ze samensmelten met de lunchmeat in de hapjespan. Strooi de geraspte kaas eroverheen als een zegening en hussel zachtjes. - De Vis Epiloog:
Voeg ketjap en een theelepel sambal badjak toe aan de vis. Blus het geheel af met een scheut water en zet het vuur uit. - Aardappelpuree: Voedsel voor Pelgrims:
Breng melk, water, zout en margarine aan de kook. Maak je puree alsof je brood breekt: met liefde en zorg.
Presentatie:
Schep de aardappelpuree op twee borden, laat de witlof-lunchmeat mix ernaast dansen en leg de koolvis erbovenop. Garneer de vis met de gebakken uitjes.
Sluit af met een Dankzegging:
Voor dit feestmaal én voor de kok! Zeg: “Eet smakelijk, en laat je keuken gevuld zijn met vreugde en dankbaarheid!”
PS: Als er iets aanbrandt, kun je altijd de hemelse rookmelder (gebed) inschakelen. 😉