Blog Layout

"Hemelse Koolvis met Lichtpuntjes van Genade"

Mona Biek • 29 november 2024

God voorziet, zelfs in de keuken – met liefde, smaak en een klein budget!

Ingrediënten (voor 2 gelovige magen):


• 2 stuks koolvisfilet (Hij riep ons vissers te zijn, maar soms mogen we gewoon genieten van wat Hij ons geeft!)

• 1 half blik Smac (Een beetje onverwachte genade in een blikje.)

• 1 ui (Zoals de Schrift: laag na laag ontdekken we meer smaak!)

• 2 teentjes knoflook (Bescherming tegen alles wat niet in het Licht staat!)

• 1 paprika (Kleur je bord zoals Hij ons leven kleurt!)

• 4 stronken witlof (Bitterheid verandert in smaak, zoals rouw verandert in vreugde.)

• 1 zakje aardappelpuree (Want soms mogen dingen simpel blijven – net als kinderlijk geloof.)

• 400 ml melk (Voor de zuiverheid, en een vleugje beloofd land.)

• 300 ml water (Hij is de bron van Levend Water!)

• Geraspte kaas (De gouden kroon die het gerecht afmaakt.)

• Peper, zout, viskruiden, nootmuskaat-koriandermix (Alles in balans, zoals in de schepping.)

• Ketjap Manis (Een vleugje zoet om je eraan te herinneren dat Zijn juk zacht is.)

• Zonnebloemolie (Zorg dat alles straalt zoals de zonnebloem zijn gezicht naar de zon richt!)

• Margarine (Smelt zoals liefde in ons hart.)


De Hemelse Bereiding:



1. Doop de vis:

Marineer de koolvis in een zalvende mix van zonnebloemolie, ketjap, knoflook en viskruiden. Laat het even intrekken, zodat de smaken als genade door de filet heen kunnen werken.

2. Witlof op weg naar nieuw leven:

Snijd de witlof in stukken en kook ze in ruim water. Zie het als een proces van bekering: de bitterheid maakt plaats voor een zacht hart.

3. Het genade-blikje openen:

Snijd de ui, paprika en Smac in stukjes. Zet een pan op het vuur met een scheutje zonnebloemolie. Fruit de ui tot deze glanst – net zoals ons hart straalt na een ontmoeting met Hem. Voeg de Smac toe en bak deze lichtbruin. Voeg daarna de paprika toe voor een vleug kleur en frisheid.

4. De vis zachtjes leiden:

Bak de koolvis in een pan op laag vuur. Keer ze voorzichtig om, zoals Hij ons met zachtheid leidt. Voeg wat van de marinade toe en blus af met een beetje warm water. Laat op een laag vuurtje garen, zodat de vis perfect wordt zoals Hij alles perfect maakt.

5. Witlof mengen met liefde:

Giet de witlof af en voeg deze toe aan het mengsel van ui, Smac en paprika. Schep het geheel rustig om – gemeenschap is belangrijk, ook in de keuken.

6. Aardappelpuree opstanding:

Breng melk en water aan de kook. Haal de pan van het vuur en klop het zakje aardappelpuree erdoor met een garde. Voeg een klontje margarine toe en een snufje peper – eenvoud kan zó heerlijk zijn.

7. Presentatie zoals het avondmaal:

Schep een bergje aardappelpuree op het midden van een bord. Strooi er een snufje nootmuskaat over, als een kruid van herinnering. Schik de witlof rondom de puree, en strooi er een laagje geraspte kaas over – een beeld van Zijn overvloed.

8. Vis met eerbied:

Serveer de koolvis op een apart bord, overgoten met een beetje bakvocht. Zet dit apart, zoals de Visser ons soms apart zet voor Zijn doel.


Slotgedachte:

“Zoals deze maaltijd voedzaam en troostend is, zo is Zijn Woord. Geniet ervan met een dankbaar hart, en vergeet niet dat genade altijd in overvloed is. Smakelijk, en zegen aan tafel!”


door Mona Biek 27 december 2024
"En zij aten, en werden verzadigd; en er bleef zelfs over." – Matteüs 14:20
door Mona Biek 26 december 2024
Hoe je Chinese kool een ietwat Aziatische bite kunt geven met wat Sambal en Ketjap. Geniet van dit heerlijke maaltje!
door Mona Biek 23 december 2024
In de Bijbel staan de linzen al beschreven. Wist je dat linzen meer ijzer bevatten dan een gemiddeld stuk vlees?
door Mona Biek 21 december 2024
Net als spruiten, kunnen sommige dingen in het leven bitter smaken. Maar met een beetje liefde (en suiker) worden zelfs de moeilijkste momenten zoet. En die varkenshaasjes? Een reminder dat je altijd een rustmoment mag nemen, zelfs na een hete strijd.
door Mona Biek 13 december 2024
Mijn oma zei altijd: "Bitter in de mond, maakt het hart gezond", vroeger vond ik witlof echt niet te verteren! Maar tegenwoordig is het denk ik mijn lievelingsgroente.
door Mona Biek 12 december 2024
"God doet het graas voor het vee groeien, en de planten tot dienst van de mens." –  Psalm 104:14
door Mona Biek 5 december 2024
Spitskool, bijna een 'vergeten groente', terwijl het juist een gezonde, licht verteerbare en veelzijdige groente is om mee te werken. Koken, blancheren of roerbakken, het kán allemaal. Vandaag de gekookte, beetgare variant.
door Mona Biek 2 december 2024
Wederom een Ultra Low-Budget maaltijd. Snel, lekker en uiteraard met een flinke dosis humor als ingrediënt, doordrenkt met het evangelie.
door Mona Biek 28 november 2024
Een zalig avondmaal, met fijne ingrediënten zodat het ons nieuwe energie mag geven! Echter met een flinke dosis humor! Lachen mag.
door Mona Biek 28 november 2024
Gezond, lekker en fris! Met een flinke lach aan de dis. Samen eten is samen genieten.
Meer posts
Share by: