Blog Layout

"Kool(tje) Hoop met een Pittige Twist"

Mona Biek • 26 december 2024

Net zoals dit gerecht de eenvoudige Smac naar een hoger niveau tilt, zo tilt Gods genade ons op uit de gewone en maakt Hij ons tot een licht in deze wereld

Recept:
Voor 2 personen.


Ingrediënten:

  • 1 Chinese kool
  • 1 puntpaprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 blikje Smac
  • 1 zakje vleesjus
  • Aardappelpuree
  • Peper, zout
  • Zonnebloemolie
  • Klontje margarine
  • Klontje bak en braad
  • Sambal Badjak
  • Ketjap Manis
  • 400 ml melk
  • 200 ml water


Bereiding:

  1. Hemelse start: Snijd het halve blikje Smac in dobbelsteentjes en doe deze in een hapjespan. Bak ze op laag vuur, zodat ze een heerlijk krokant korstje krijgen. Breng op smaak met een vleugje peper en zout. (Want ja, zelfs Smac kan gered worden met een beetje zout.)
  2. Kleurrijke mix: Snijd de ui in middelgrote stukken, de puntpaprika in stukjes, en hak de knoflook fijn. Doe een scheutje zonnebloemolie in de pan en bak de ui tot ze glazig straalt. Voeg daarna de knoflook en puntpaprika toe.
  3. Kool(tje) hoop: Snijd de Chinese kool in grove stukken en voeg toe aan de pan. Roer het geheel goed door. Dit is het moment waarop de smaken samenkomen, net zoals broeders en zusters in de gemeente.
  4. Een pittig karakter: Voeg een dessertlepel Sambal Badjak en een scheutje Ketjap Manis toe aan de koolmix. Roer het geheel en laat de geuren opstijgen als een zoet aroma naar de hemel (oké, misschien een pittig aroma).
  5. Aardse aanvulling: Breng 400 ml melk en 200 ml water aan de kook in een pan. Voeg een klontje margarine toe en roer de aardappelpuree erin.
  6. Genade in jus: Smelt een klontje bak en braad in een klein pannetje. Voeg water toe en het zakje vleesjus. Laat het zachtjes pruttelen tot het een prachtige jus wordt.
  7. Serveren: Schep de aardappelpuree op borden, maak een kuiltje voor de jus (deze mag rijkelijk vloeien), en voeg de Chinese koolmix toe. ‘De kroon op het werk’.


Bijbelvers:
"Gij zijt het zout der aarde; maar indien het zout smakeloos wordt, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertreden te worden." – Matteüs 5:13


Eet smakelijk!

door Mona Biek 27 december 2024
"En zij aten, en werden verzadigd; en er bleef zelfs over." – Matteüs 14:20
door Mona Biek 23 december 2024
In de Bijbel staan de linzen al beschreven. Wist je dat linzen meer ijzer bevatten dan een gemiddeld stuk vlees?
door Mona Biek 21 december 2024
Net als spruiten, kunnen sommige dingen in het leven bitter smaken. Maar met een beetje liefde (en suiker) worden zelfs de moeilijkste momenten zoet. En die varkenshaasjes? Een reminder dat je altijd een rustmoment mag nemen, zelfs na een hete strijd.
door Mona Biek 13 december 2024
Mijn oma zei altijd: "Bitter in de mond, maakt het hart gezond", vroeger vond ik witlof echt niet te verteren! Maar tegenwoordig is het denk ik mijn lievelingsgroente.
door Mona Biek 12 december 2024
"God doet het graas voor het vee groeien, en de planten tot dienst van de mens." –  Psalm 104:14
door Mona Biek 5 december 2024
Spitskool, bijna een 'vergeten groente', terwijl het juist een gezonde, licht verteerbare en veelzijdige groente is om mee te werken. Koken, blancheren of roerbakken, het kán allemaal. Vandaag de gekookte, beetgare variant.
door Mona Biek 2 december 2024
Wederom een Ultra Low-Budget maaltijd. Snel, lekker en uiteraard met een flinke dosis humor als ingrediënt, doordrenkt met het evangelie.
door Mona Biek 29 november 2024
God voorziet, zelfs in de keuken – met liefde, smaak en een klein budget!
door Mona Biek 28 november 2024
Een zalig avondmaal, met fijne ingrediënten zodat het ons nieuwe energie mag geven! Echter met een flinke dosis humor! Lachen mag.
door Mona Biek 28 november 2024
Gezond, lekker en fris! Met een flinke lach aan de dis. Samen eten is samen genieten.
Meer posts
Share by: