Blog Layout

"Knapperige Kroon op Bloemkool"

Mona Biek • 12 december 2024


"God doet het graas voor het vee groeien, en de planten tot dienst van de mens." –

Psalm 104:14

Dit gerecht laat zien dat je met een beetje trouw en een beetje lunchmeat een feestmaal op tafel zet. Bloemkool staat centraal, gehuld in een warme kaaskroon en omringd door pureepracht en gehaktballetjes die de maaltijd een koninklijke touch geven. Simpel, smakelijk, en zeker weten Gods zegen in een pannetje.

Recept (voor 2 royale porties):

Ingrediënten:

½ blikje lunchmeat (de ultieme voorraadkast-held)

4 gehaktballetjes in jus (wat is een maaltijd zonder een beetje 'ballet' aan tafel?)

1 bloemkool (de ster van het gerecht)

Aardappelpuree (zo luchtig dat het bijna opstijgt)

300 ml water (vloeibare genade)

400 ml melk (de basis van comfortfood)

Geraspte oude kaas (voor de finishing touch)

Peper en zout (zonder zout is het leven flauw)

Klontje margarine (of roomboter, als je extra feestelijk wilt doen)

Bereidingswijze:

Lunchmeat in zijn glorie:
Snijd de lunchmeat in blokjes en bak het zonder boter in een pan. Laat het knapperig worden, als een herinnering dat zelfs simpele dingen groots kunnen eindigen.


Bloemkool met toekomstvisie:
Snijd de bloemkool in roosjes. Blancheer de helft voor een volgende maaltijd (voorraadbeheer is een deugd!). Kook de andere helft 6 minuten, niet langer, zodat het stevig blijft. Na het afgieten direct de geraspte kaas erover strooien, zodat het smelt als sneeuw op de berg Hermon.


Gehaktballetjes in jus:
Warm de gehaktballetjes rustig op in hun jus. Haast je niet, zelfs Gehaktballen hebben een rustdag nodig.


De puree hemelhoog kloppen:
Breng 300 ml water en 400 ml melk aan de kook met een klontje margarine. Zodra het bubbelt, van het vuur halen en de aardappelpuree erdoor roeren met een garde. Blijf kloppen tot je armen voelen alsof je net een apostel bent die het net uit de zee haalt.


Het opdienen:
Schep de aardappelpuree op de borden en giet er een beetje jus over. Voeg de gehaktballetjes toe als je rechterhand en leg de bloemkool trots in het midden. Versier met de krokante lunchmeat voor een finishing touch die halleluja roept.


Afsluitend:
Met dit gerecht laat je zien dat eenvoud en creativiteit hand in hand gaan. Bloemkool mag dan de nederige dienaar van groenten zijn, maar hier krijgt het de kroon die het verdient. Geniet, en vergeet niet: Een dankbaar hart maakt elke maaltijd een feest. ❤️





door Mona Biek 27 december 2024
"En zij aten, en werden verzadigd; en er bleef zelfs over." – Matteüs 14:20
door Mona Biek 26 december 2024
Hoe je Chinese kool een ietwat Aziatische bite kunt geven met wat Sambal en Ketjap. Geniet van dit heerlijke maaltje!
door Mona Biek 23 december 2024
In de Bijbel staan de linzen al beschreven. Wist je dat linzen meer ijzer bevatten dan een gemiddeld stuk vlees?
door Mona Biek 21 december 2024
Net als spruiten, kunnen sommige dingen in het leven bitter smaken. Maar met een beetje liefde (en suiker) worden zelfs de moeilijkste momenten zoet. En die varkenshaasjes? Een reminder dat je altijd een rustmoment mag nemen, zelfs na een hete strijd.
door Mona Biek 13 december 2024
Mijn oma zei altijd: "Bitter in de mond, maakt het hart gezond", vroeger vond ik witlof echt niet te verteren! Maar tegenwoordig is het denk ik mijn lievelingsgroente.
door Mona Biek 5 december 2024
Spitskool, bijna een 'vergeten groente', terwijl het juist een gezonde, licht verteerbare en veelzijdige groente is om mee te werken. Koken, blancheren of roerbakken, het kán allemaal. Vandaag de gekookte, beetgare variant.
door Mona Biek 2 december 2024
Wederom een Ultra Low-Budget maaltijd. Snel, lekker en uiteraard met een flinke dosis humor als ingrediënt, doordrenkt met het evangelie.
door Mona Biek 29 november 2024
God voorziet, zelfs in de keuken – met liefde, smaak en een klein budget!
door Mona Biek 28 november 2024
Een zalig avondmaal, met fijne ingrediënten zodat het ons nieuwe energie mag geven! Echter met een flinke dosis humor! Lachen mag.
door Mona Biek 28 november 2024
Gezond, lekker en fris! Met een flinke lach aan de dis. Samen eten is samen genieten.
Meer posts
Share by: